• Inside Door - A belső ajtód. Készült szívvel és lélekkel.

     

Kétszárnyú ajtó

 Egy átlag ajtó szélességét jellemzően 70-80 cm átjárhatósággal szokták tervezni, de nagyon ritkán haladja meg a 100 cm-t. Természetesen vannak olyan speciális  körülmények, amikor szükség van 100-120 cm átjárhatóságra például az akadály mentesített helyiségek esetében, de ez még mindig megoldható 1 szárny esetén. Sajnos a  120 cm fölött már csak egy újabb ajtólap beiktatásával lehet megoldani a problémát. Ez az ajtó lapok szerkezetét nem befolyásolja. Mindössze annyi változik, hogy egy tokon  2, vagy több ajtólap fog nyílni. 

 Az igazi kérdés az , hogy adott helyiségben mire van szükség?

 Az ajtólapok méretét tekintve lehet szimmetrikus (azaz az ajtólapok mérete azonos) és asszimetrikus (eltérő méretű ajtólapok). A nyitás irányát a kilincses ajtólap nyílása  alapján határozzuk meg, hiszen a második szárny többnyire rögzítve van egy 200 mm-es tolózárral.

 A pántok tekintetében lehet falcos, vagy falc nélküli kétszárnyú ajtó, lehet kétszárnyú csuklós, kétszárnyú toló ajtó is. Itt van egy speciális vasalat, amivel a tolóajtó úgy  viselkedik, hogy ha az egyik szárnyat mozgatjuk, a másik szárny is automatikusan vele mozog az ellentétes irányba. Ezt szinkron vasalatnak nevezzük.

 Minta tekintetében is rengeteg lehetőség van, hiszen minden ajtót egyedileg gyártunk lehetőség van a folytonos minták marására is, ami például a klasszikus ajtók „V”  mintáinál különleges hatást érhet el. Lehet tükrözni, megosztani, egyik oldalt üvegesnek, a másikat tele mintával készíteni. Csak  a megrendelő fantáziája szab határt  a  végtelen lehetőségnek. 

 Mi van akkor ha 200 cm fölötti falnyílás van? Semmi gond, mert az egyedi tervezésnek köszönhetően 3 illetve 4 szárnyú ajtó is készíthető. Ha nagy a falnyílás, és nem  szeretnénk ekkora ajtót, akkor felülvilágítóval, vagy oldalvilágítóval is megoldhatjuk ezt a helyzetet.