• Inside Door - A belső ajtód. Készült szívvel és lélekkel.

     

A beltéri ajtók nyitásiránya

Természetesen meg lehet közelíteni ezt a kérdést rendkívül sok irányból, ezért a válaszok száma is meglehetősen sok. Minden részletre nem tudunk kitérni jelenleg, de néhány részletet meg tudunk osztani, konkrét szempontokkal. A téma tehát arra irányul, hogy a kisméretű helyiségek esetében a beltéri ajtók mindig kifele nyílnak-e a jogszabályi előírás miatt? A téma elég érdekes, ezért megérte utánanézni az Országos településrendezési és építési következmények 253/1997 (XII.20. kormányrendelet) előírásainak.

A beltéri ajtók nyitásirányával kapcsolatban két iránymutatás található az előírásban. Az illemhely mérete 0,90 x 1,20 m-nél kisebb nem lehet, befelé nyíló beltéri ajtók esetében pedig 0,90 x 1,60 m-nél nem lehet kisebb. Az előírás azt is leírja, hogy beltéri ajtók beépítését úgy kell megvalósítani és megtervezni az akadálymentesség végett, hogy a beltéri ajtók nyíló oldalán, a zárszerkezet irányából minimum 55 centiméter szélességű szabad sáv legyen, a beltéri ajtók másik oldalán pedig minimum 30 centiméter szélességű szabad sáv legyen megtalálható a nyílás tokbelméretén felül.

Minimum 10 centiméter távolságnak kell lennie a burkolt falfelülettől számítva a beltéri ajtók pánt felőli oldalán. A jogszabályokkal egyértelműen értelmetlen lenne vitatkozni, ezért érdemes az előbb leírtakat mindenkinek betartania, persze ha sikerül esetleg meg is érteni, mert egyáltalán nem olyan könnyen érthetőek a jogszabályi szövegek. 

Egy lakásnál esztétikus és célszerű is, ha az egy helyiségből nyíló beltéri ajtók egy irányba nyílnak. Tehát egy előszoba esetében, ha több ajtó is található, akkor a beltéri ajtók a szomszédos helyiségek irányába nyíljanak, esetleg fordítva. Amennyiben a beltéri ajtók egyik része egyik irányba, másik a másik irányba nyílik, az rendkívül zavaró tud lenni, főleg esztétikai szempontból. Az egyforma beltéri ajtók ugyanis különbözőnek látszanak az alábbiak miatt:

- a beltéri ajtók tokbélése csak egyszer látható
- a beltéri ajtók pántjai csak egyszer láthatók
- az ajtók szélessége különbözőnek látható, főleg mintás beltéri ajtók esetében
- nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások

 


 

 

Amennyiben a beltéri ajtók nem a mai divatnak megfelelően perem nélküliek, akkor még bonyolultabb is a helyzet. Ezek sajnos ugyanúgy festenek a záró oldalon, mint a falcolt beltéri ajtók. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes megtervezni a nyitásirányt, leginkább úgy, hogy a beltéri ajtók a tartózkodásra szánt helyiség irányába nyíljanak, a perem nélküli kinézet ugyanis kizárólag a nyitási oldalon fog érvényesülni. Utóbbi tulajdonságok már elég furcsán hangozhatnak egy normál ember számára, ezért egy szakértő tanácsát mindenképpen érdemes kikérni!